Tananyagok

A közlekedésbiztonsági képzések e-learning-rendszerű képzés formájában valósulnak meg. Ez azt jelenti, hogy az oktatás számítógépen történik, és csupán internetkapcsolatra és böngészőprogramra van szükség a tananyagok megnyitásához.

A tanulás ezzel a módszerrel rendkívül rugalmassá válik: tanulhatsz az iskolában vagy otthonról, ráadásul úgy osztod be az idődet, ahogyan te szeretnéd. Kilépés, majd ismételt belépés után ugyanonnan folytathatod a tanulást, ahol korábban abbahagytad. A képzés elvégzését követően a rendszer automatikusan kiállítja, elküldi és letölthetővé teszi a névre szóló, a tananyag elvégzését igazoló oklevelet.

Az elektronikus tananyagok sajátossága, hogy általuk a megszokottól eltérő módon, szórakoztató formában, játékos feladatokkal és életszerű példák bemutatásával zajlik az oktatás. Reméljük, hogy a hasznos ismeretek megszerzése közben jól fogod érezni magad, és kellemes emlékként tekintesz majd vissza a tanulásra.

Az alábbiakban röviden bemutatjuk, milyen képzések érhetők el a tanuloknak.hu oldalon keresztül, amelyeket a gyakorlatban ki is próbálhatsz. Bejelentkezés után a korosztályodnak megfelelő kurzusok közül választhatsz.

5. évfolyam

A közlekedés bonyolult: zökkenőmentes működéséhez jól szervezett rendszerre van szükség. Ennek alapjait ismerheted meg a tananyagból. Megtudhatod továbbá, milyen lényeges eltérések vannak a különböző településfajták közlekedésében. Akár gyalog, akár kerékpárral közlekedsz, a magad és mások biztonsága érdekében ismerned kell a közlekedés legfontosabb jelzéseit is. Ha pedig közösségi közlekedési eszközökön is szoktál utazni, érdemes tudnod, milyen fajtái vannak, és mik az előnyei annak, ha nem az egyéni közlekedést választod.

6. évfolyam

A közlekedési balesetek megelőzése érdekében ismerni kell a szabályokat, és be is kell tartani őket. Ebből az anyagból megtudhatod, mit kell tenni, mely szabályokat kell betartani a balesetmentes közlekedés érdekében. Megtanulhatod, hogyan segíthetsz másokon, ha mégis megtörtént a baj. Hogy egyedül is biztonságosan kerékpározhass, átismételjük a kerékpározás legfontosabb szabályait, illetve azt, hogy milyen kötelező felszereléssel kell rendelkezned, ha biciklizni indulsz. A közösségi közlekedés témakörén belül a vasúti közlekedést vesszük nagyító alá.

7. évfolyam

Ebben a tananyagban sok érdekességet megtudhatsz a közlekedés történetéről, és átismételheted a kerékpáros közlekedéssel kapcsolatos tudásodat is. Foglalkozunk a környezetkímélő és gazdaságos közlekedéssel, a Térképek és menetrendek részből pedig megtanulhatod, hogyan használd a nyomtatott, illetve az online térképet és menetrendet. Ha pedig véletlenül balesethez érkezel, az elsősegélynyújtási alapismeretekkel foglalkozó fejezetben tanultak mindenképpen a segítségedre lesznek.

8. évfolyam

Kíváncsi vagy az autó technikatörténetére és felépítésére? Ebben a tananyagban megmutatjuk, mennyit fejlődött megszületése óta a gépjármű, és megismerkedhetsz az iparág új irányzataival is, amelyek egyik legfontosabb mozgatórugója - a biztonság mellett - a gazdaságosság. Megnézheted, mennyibe kerül egy embernek és mennyibe kerül az országnak a közlekedés. Bemutatjuk azt is, hogy fővárosunk és a környező települések hogyan kapcsolódnak egymáshoz. Végezetül - mivel már elég idős vagy hozzá - megtudhatod, hogyan szerezhetsz jogosítványt segédmotoros kerékpárra.